Baza wiedzy / Objawy /

Nadciśnienie płucne

Co to jest nadciśnienie płucne?

Nadciśnienie płucne to stan, w którym ciśnienie krwi w tętnicach płucnych jest niebezpiecznie wysokie. Tętnice te są odpowiedzialne za transportowanie krwi z serca do płuc, aby mogła zostać natleniona. W normalnych warunkach ciśnienie w tych tętnicach jest znacznie niższe niż w reszcie ciała. Jednak w przypadku nadciśnienia płucnego, wysokie ciśnienie może prowadzić do uszkodzenia tętnic płucnych, serca oraz innych części ciała.

Objawy

Objawy nadciśnienia płucnego często są niejednoznaczne i mogą być mylone z innymi schorzeniami, co utrudnia wczesną diagnozę. Do najbardziej typowych objawów należą:

• Zmęczenie: Częste uczucie wyczerpania, nawet przy niewielkim wysiłku.
  • Kłopoty z oddychaniem: Dyspnoe, szczególnie podczas wysiłku fizycznego, ale również w spoczynku w zaawansowanych przypadkach.
  • Ból w klatce piersiowej: Może występować podczas aktywności fizycznej.
  • Obrzęki: Zwłaszcza w okolicach kostek i nóg, spowodowane zastojem krwi.
  • Zawroty głowy lub omdlenia: Szczególnie po wysiłku, spowodowane niewystarczającym dopływem tlenu do mózgu.
  • Niebieskawe zabarwienie skóry i warg (cyjanoza): Wynikające z niedotlenienia.

Diagnostyka

Diagnozowanie nadciśnienia płucnego wymaga przeprowadzenia szeregu badań, które mogą potwierdzić obecność choroby i określić jej przyczynę oraz stopień zaawansowania. Do głównych badań diagnostycznych należą:

• Echokardiografia (echo serca): Badanie ultrasonograficzne, które pozwala ocenić funkcję serca i ciśnienie w tętnicach płucnych.
  • Kateteryzacja prawej komory serca: Inwazyjne badanie, które daje dokładne pomiary ciśnienia w tętnicach płucnych i w prawej komorze serca.
  • Testy czynnościowe płuc: Takie jak spirometria, mogą być wykorzystywane do oceny funkcji płuc.
  • Tomografia komputerowa (CT) klatki piersiowej: Może wykazać zmiany w tętnicach płucnych i w płucach.
  • Rezonans magnetyczny (MRI): Używany do szczegółowego obrazowania serca i naczyń płucnych.

Leczenie

Leczenie nadciśnienia płucnego zależy od jego przyczyny, typu i stopnia zaawansowania choroby. Nie ma lekarstwa na nadciśnienie płucne, ale dostępne terapie mogą znacznie poprawić jakość życia pacjentów. Opcje leczenia obejmują:

• Leki obniżające ciśnienie w tętnicach płucnych: Są to różne grupy leków, w tym antagoniści receptora endoteliny, inhibitory fosfodiesterazy typu 5, agonisty prostacykliny.
  • Tlenoterapia: Stosowana w przypadkach niedotlenienia.
  • Rehabilitacja płucna: Program ćwiczeń i poradnictwa zaprojektowany, aby pomóc pacjentom lepiej radzić sobie z chorobą.
  • Zabiegi chirurgiczne: W niektórych przypadkach może być konieczna transplantacja płuc lub operacja zespolenia przeciw przepływowego (atrioseptostomia).

Nadciśnienie płucne może również występować jako powikłanie choroby PNH (nocnej napadowej hemoglobinurii), rzadkiego zaburzenia krwi. W PNH, niszczenie czerwonych krwinek może prowadzić do uwalniania substancji, które zwiększają ryzyko tworzenia zakrzepów i mogą przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia płucnego.