Cele Fundacji Saventic

Choroby rzadkie są bardzo trudne do zdiagnozowania, ponieważ charakteryzują się zmiennością i różnorodnością kliniczną. Rzadkie występowanie schorzeń sprawia, że nie wszyscy lekarze są w stanie je rozpoznać. Ponadto, gdy genetycznie uwarunkowane choroby rzadkie osiągają poziom ekspresji klinicznej, są już procesami bardzo zaawansowanymi i niekiedy nieodwracalnymi. W rezultacie wczesna diagnostyka chorób rzadkich ma kluczowe znaczenie dla dobra pacjentów.

Fundacja Saventic została stworzona z myślą o pacjentach, którzy przez wiele miesięcy lub lat szukają diagnozy w systemie ochrony zdrowia, analizują różne możliwości zdobywania informacji, czytają artykuły lub prasę specjalistyczną i mamy nadzieję, że w końcu trafiają na stronę naszej Fundacji, gdzie będą mogli uzyskać pomoc.

targets

Kluczowe cele naszej Fundacji to:

1.

Wspieranie szybszej diagnostyki
pacjentów w kierunku chorób
rzadkich.

2.

Wspieranie pacjentów w poszukiwaniu
właściwego specjalisty lub ośrodka
medycznego wyspecjalizowanego w
podejrzewanych u pacjentów
chorobach rzadkich.

3.

Rozwój innowacyjnych technologii
wspierających diagnostykę chorób
rzadkich, w tym algorytmów
eksperckich jak i opartych o sztuczną
inteligencję, które bardzo dynamicznie
rozwijają się w ostatnich latach.

W celu realizacji celów Fundacji stworzyliśmy dla pacjentów oraz ich rodzin funkcjonalność na stronie (zakładka Zgłoś Przypadek), dzięki której zwiększamy szanse pacjentów na znalezienie właściwej diagnozy oraz rozpoczęcie leczenia.

Proces wspierania pacjentów jest następujący:

krok1

Krok 1:

Pacjent wypełnia formularz medyczny oraz załącza możliwie najbardziej kompletną dokumentację medyczną tzn. skany lub zdjęcia dokumentów, jak i inne pomocne materiały np. zdjęcie zmian skórnych.

krok2

Krok 2:

Koordynator Fundacji kontaktuje się z pacjentem (tylko w wybranych przypadkach) w celu dopytania o ewentualne braki w dokumentacji oraz potwierdzenia danych w kwestionariuszu medycznym.

krok3

Krok 3:

Dostarczona dokumentacja medyczna jest analizowana przez lekarzy specjalistów różnych specjalności, nazywanych w Fundacji zdalnym konsylium lekarskim, jak i przez dostępne w Fundacji algorytmy wspierające diagnostykę chorób rzadkich.

krok-4-a

Krok 4:

Zebrane informacje zostają podsumowane oraz w przypadku możliwości określenia problemu, przygotowywana jest informacja zwrotna dla pacjenta dotycząca specjalisty oraz / lub ośrodka, do którego powinien udać się pacjent, często współpracującego z Fundacją.

zidentyfikowanych
chorób rzadkich

Chcemy pomóc jak największej liczbie pacjentów!

Natomiast biorąc pod uwagę liczbę 7.000 zidentyfikowanych chorób rzadkich, nie jesteśmy w stanie pomóc wszystkim. Jednakże Fundacja dynamicznie się rozwija i regularnie rozszerzamy naszą działalność o nowe jednostki chorobowe.

Statut Fundacji Saventic