Współpracujący zespół lekarzy /

Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Sokołowska-Wojdyło

Specjalista dermatologii i wenerologii

Wykształcenie

• Na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Gdańsku (aktualnie Gdański Uniwersytet Medyczny) uzyskała dyplom lekarza medycyny, a na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG studiowała biotechnologię, uzyskując dyplom magistra z tej dziedziny.
  • Dr n. med. 2002, dr hab. n. med 2011, prof. n. med. 2018.
Doświadczenie zawodowe

• W latach 2001-2006 była asystentem, a następnie adiunktem (2006-2015) w Katedrze i Klinice Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
  • W ramach Stypendium Otto-Braun Falco odbyła 10-miesięczny staż w Laboratorium Dermatologii Eksperymentalnej Kliniki Dermatologii w Bonn w Niemczech pod opieką Prof. Thomasa Tuetinga (2002-2003).
  • Prodziekan Wydziału Lekarskiego GUMed (2016-2020).
  • Od 2015 roku zatrudniona na stanowisku profesora GUMed, od 2018 roku - prof. n. med.
Główne zainteresowania zawodowe oraz naukowe

• Leczenie i diagnostyka chłoniaków pierwotnych skóry.
  • Działania niepożądane leków onkologicznych.

Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Sokołowska-Wojdyło ma na swoim koncie liczne sukcesy naukowe, do których można zaliczyć m.in. pełnienie funkcji kierowniczych w grantach badawczych Uniwersytetu w Bonn, Polskiego Towarzystwa Onkologicznego oraz badacza w KBN. Współautorka patentu P.427603 (wynalazek związany z biomarkerem raka podstawnokomórkowego skóry), a także autorka ponad 650 publikacji naukowych. Pani Profesor jest niezwykle zaangażowana w działalność kliniczną oraz dydaktyczną, co skutkuje wysoką oceną wśród studentów kierunków, na których prowadzi zajęcia. Bierze również czynny udział w szkoleniach specjalizacyjnych dla przyszłych dermatologów, wenerologów oraz hematologów. Jest m.in. członkiem Polish Lymphoma Research Group, czyli grupy badawczej, która stworzyła pierwsze rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne chłoniaków pierwotnych skóry. Popularyzatorka nauki, występująca jako ekspert w prasie, telewizji oraz internecie.