Współpracujący zespół lekarzy /

Dr hab. n. med. Patryk Lipiński

Specjalista pediatrii

Wykształcenie

• Absolwent I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - dyplom lekarza w 2016 roku
  • 2019 rok - Uzyskanie stopnia naukowego doktor nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki medyczne, Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka Tytuł rozprawy doktorskiej: Charakterystyka wybranych chorób metabolicznych z dominującą ekspresją w wątrobie
  • 2022 rok - Uzyskanie stopnia naukowego doktor habilitowany nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dziedzinie nauki medyczne, Instytut Centrum Matki Polki w Łodzi Tytuł rozprawy habilitacyjnej: Charakterystyka kliniczna, biochemiczna i molekularna wrodzonych oraz wtórnych zaburzeń glikozylacji oraz deglikozylacji białek
Doświadczenie zawodowe

• Lekarz rezydent, a następnie Asystent w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych - Instytut „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”
  • Listopad 2023 r. - staż z zakresu wrodzonych chorób metabolicznych, w tym chorób metabolicznych wątroby w Zentrum für Kinder und Jugendmedizin Szpitala Uniwersyteckiego w Heidelbergu
Główne zainteresowania zawodowe oraz naukowe

• Wrodzone choroby metaboliczne (w tym lizosomalne choroby spichrzeniowe)
  • Hepatologia dziecięca

Dr hab. Patryk Lipiński jest autorem i współautorem wielu publikacji naukowych. Pomysłodawca i Autor książki ,,Choroby metaboliczne wątroby’’ Wydawnictwo: Media-Press sp. z o.o., Warszawa 2023.
Uczestnik wielu zagranicznych kursów naukowych, wielokrotnie nagradzany za swoje osiągnięcia naukowe. Zdobywca 8. miejsca w prestiżowym konkursie “Supertalenty w Medycynie” (2023).
Wraz z zespołem badaczy IPCZD realizuje projekt (badanie kliniczne) oceniający skuteczność stosowania ambroksolu u pacjentów z chorobą Gauchera.